2021-05-27 11:55:46• hírek • Szatmár.ro

Román nyelvműhely indul kisiskolások számára jövő héttől a Fonóban

Illusztráció egy korábbi Fonó-Házas foglalkozásról
Illusztráció egy korábbi Fonó-Házas foglalkozásról

Nagyon sok magyar anyanyelvű iskolás számára jelent komoly nehézséget és kihívást a román nyelv tanulása. Sokan még később is nehezen boldogulnak a tananyaggal, egy egyszerű oknál fogva: nem értik meg a nyelvet.

Ruba Loredana, a szatmárnémeti Grigore Moisil Általános Iskola tanítónője (de bizonyára sokan mások is) évekkel ezelőtt felismerte azt, hogy a magyar anyanyelvű diákok számára összeállított román nyelvű tanterv olyan elvárásokat állít a diákok elé, melyeket előzetes nyelvtudás nélkül képtelenek teljesíteni. A tanverv sokkal inkább anyanyelvként kezeli a románt a magyar gyerekek esetében is, mintsem idegennyelvként, ahogy valójában kellene.

A lelkes tanítók minden odaadása ellenére, a túl magasra tett mércének és a rosszul kitalált tantervnek köszönhetően sok magyar gyermek egyszerűen megutálja a román nyelvet, és éveken át egy kényszerű kínlódásnak éli meg ennek tanulását, holott csak hétköznapibbá, használható nyelvvé kellene tenni ezt számukra, amit képesek megérteni és használni is.

A román nyelvműhely lényege pedig pont az lenne, hogy a gyermekek egy hozzáférhető nyelvet ismerhessenek meg, ezáltal kerülve közelebb a román kultúrához, és ami még fontosabb, hogy az iskolában is könnyed módon értsék majd meg a tananyagot.

Az elsősorban elemi osztályosok számára indított nyelvműhely Ruba Loredana tanítónő vezetésével jövő péntektől, heti rendszerességgel, délutánonként lesz megtartva. Az érdeklődők pedig Nezezon Enikőnél, az Aranykapu Kulturális Egyesület elnökénél a 0744-687813-as telefonszámon jelentkezhetnek, vagy szerezhetnek több információt.

Nem érdemes habozni! Románul tanulni jó!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: